Biroul Comun de Informații și Servicii (BCIS) în raionul Fălești

  Raionul Fălești a  fost selectat pentru replicarea Biroului Comun de Informație și Servicii din cadrul programului ”Abilitarea economică a femeilor prin creșterea oportunitățlor de  angajare în cîmpul muncii” implementat cu suportul UN WOMEN.

  La data de 21.08.2012 în incinta Consiliului raional Fălești de către Tatiana Slincovschi, consultant național în replicarea Biroului Comun de Informație și Servicii (BCIS),  a fost organizată prima ședință în cadrul căreia s-a discutat despre informația necesară pentru elaborarea documentației și planificarea primilor pași de constituire BIC Fălești. BCIS se propune a fi o conlucrare eficientă a serviciilor publice. La ședință au fost prezenți următorii prestatori de servicii: direcția agricultură, secția asistență socială protecție a familiei și copilului, secția economie, serviciul relații funciare și cadastru, casa teritorială de asigurări sociale ”AOFM”, inspecția muncii și agenția națională de dezvoltare rurală ”ACSA”.
  Din dorinţa de a fi mai aproape de cetăţeni pentru a oferi servicii de calitate, conducerea raionului şi prestatorii de servicii şi-au exprimat interesul în prestarea informaţiilor şi serviciilor populaţiei locale prin intermediul Biroului Comun de Informaţii şi Servicii. Conceptul BCIS a fost introdus in 2010 cu suportul programului UN Women “Abilitarea economică a femeilor prin creşterea oportunităţilor de angajare în cîmpul muncii în Moldova” şi acum este funcţional în raioanele: Sîngerei, Teleneşti, Nisporeni, Cantemir şi Ungheni. 
  Biroul reunește prestatori de servicii din sectorul public, privat şi societatea civilă pentru a presta servicii şi informaţii în mod coordonat în aşa domenii precum: angajarea în cîmpul muncii, protecţia socială, agricultură, cadastru şi antreprenoriat. Biroul reprezintă un format inovativ de prestare a serviciilor şi informație de calitate la nivel local sub egida Consiliului raional. Accesul îmbunătățit la informații şi servicii de calitate contribuie la abilitarea economică a femeilor, ce reprezintă obiectivul fundamental al programului UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen şi Abilitarea Femeilor).

  La data de 4 octombrie 2012 a avut loc prima rundă de consultări dintre membrii Grupului de lucru al viitorului Birou Comun de Informații şi Servicii (BCIS) şi reprezentanți ai APL I din raionul Făleşti.
La activitate au participat: reprezentanți ai serviciilor descentralizate şi desconcentrate, Tatiana Sincovschi – consultant naţional UN Women şi primarii oraşului Făleşti, comunelor şi satelor Bocani, Călineşti, Ciolacu Nou, Hînceşti, Izvoare, Pietrosu, Pînzăreni, Risipeni, Sarata Veche.
  Principalele întrebări pe agenda şedinţei au fost: prezentarea structurii şi componenţei viitorului Birou Comun de Informaţii şi Servicii Drochia; prezentarea etapelor de organizare a vizitelor în teritoriu a Echipelor mobile din cadrul BCIS, responsabilităţile Prestatorilor de servicii şi ale primarilor în organizarea vizitelor Echipelor mobile, avantajele BCIS şi ale Echipei mobile. La finele activităţii a fost stabilit şi planificat graficul primelor deplasări în teritoriu ale Echipei mobile din cadrul BCIS Făleşti.
  19.10.2012- Sarata Veche, 26.10.2012- Călineşti, 02.11.2012- Izvoare09.11.2012- Hînceşti, 16.11.2012- Bocani , 23.11.2012- Ciolacu Nou, 30.11.2012- Pietrosu, 07.12.2012-Pînzăreni, 14.12.2012- or. Făleşti, 21.12.2012- Risipeni.
  Aceste vizite în sate vor fi efectuate în mod regulat, pentru a asigura prestarea serviciilor pentru toţi locuitorii din comunităţile rurale, şi în special pentru femei.  Din experienţa raioanelor unde BCIS sînt funcţionale, aceste vizite s-au dovedit a fi benefice în special pentru femei, persoane cu dizabilităţi sau care îngrijesc de persoane cu dizabilităţi şi pentru populaţia rurală care nu are posibilitatea de a se deplasa în centrul raional.
 În acest context vă informăm că, oficiul Biroului Comun de Informaţii şi Servicii va fi situat în clădirea Consiliului raional, etajul întîi, fiind uşor accesibil şi vizibil pentru populaţie. Întreţinerea şi funcţionarea acestuia va fi suportată integral din surse locale.  Audienţele cetăţenilor în cadrul oficiului BCIS vor avea loc o dată pe săptămână, în zilele de joi, oferind populaţiei locale posibilitatea de a beneficia de informaţii detaliate şi servicii în domeniile ocupării forţei de muncă, protecţiei sociale, dezvoltării întrerprinderilor Mici şi Mijlocii, cadastrului funciar, agriculturii, etc.

  La data de 19 octombrie 2012 a avut loc prima ieşire a Echipei Mobile din cadrul Biroului Comun de Informaţii și Servicii (BCIS) în primăria Sarata Veche. Biroul a reunit prestatori de servicii din sectorul public  prestînd servicii şi informaţii de calitate la nivel local sub egida Consiliului raional, în domeniile: angajarea în cîmpul muncii, protecţia socială, agricultură, cadastru şi antreprenoriat. Peste 40 consultaţii au fost acordate beneficiarilor care au fost prezenţi în sala de şedinţe a Primăriei comunei Sarata Veche în diferite domenii.
  Accesul îmbunătăţit la informaţii şi servicii de calitate contribuie la abilitarea economică a femeilor, ce reprezintă obiectivul fundamental al programului UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen şi Abilitarea Femeilor).


Sursă informație: cr-falesti.md

0

1 Comentarii:

Anonim spunea...

IMI FACE PLACERE SA REMARC;SE FACE CEVA SI LA FALESTI!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu