Un nou proiect ecologic în raionul Făleşti

  La începutul lunii octombrie la Consiliul raional Făleşti a venit o veste îmbucurătoare:  proiectul „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor în Republica Moldova- România -Ucraina”, înaintat de către Consiliul Raional Făleşti în cadrul Programului Operaţional Comun RO – UA – RM  pentru anii 2007-2013 a obţinut finanţare de la Comisia Uniunii Europene. Proiectul are o valoare de 735600 Euro şi va fi imlementat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Iaşi, primăria oraşului Târgu-Frumos, România, primăria oraşului Făleşti, Republica Moldova, primăria oraşului Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, Ucraina, Centrul Regional de Mediu din Moldova şi Asociaţia Obştească „CUTEZĂTORUL” din or. Făleşti.   
  În cadrul proiectului respectiv vor fi continuate activităţile începute în proiectul precedent, implementat în cadrul Programului de Bună Vecinătate România-Republica Moldova.

 În acest context, vor fi construite o staţie de sortare a deşeurilor municipale la existentul depozit centralizat, 30 de platforme cu instalarea a 150 de containere, care urmează a fi amplasate în 11 primării beneficiare: Făleşti, Taxobeni, Horeşti, Izvoare, Albineţul Vechi, Logofteni, Ilenuţa, Obreja Veche, Egorovca, Catranîc, şi Işcălău. Pe durata celor 24 luni de implementare a proiectului vor fi procurate si 2 automobile specializate pentru transportarea deşeurilor la depozitul centralizat. Tot în această perioadă se va organiza o campanie informaţională, vor fi desfăşurate 50 de seminare de către toţi partenerii de proiect.
De asemenea, vor fi editate broşuri şi pliante, ce urmează a fi distribuite în rîndul populaţiei celor 3 ţări implicate în proiect. Proiectul se va finaliza cu o conferinţă finală în cadrul căreia urmează a se face totalurile şi a fi trasate sarcinile, menite să asigure durabilitatea acestuia.
            La 6-7 decembrie reprezentanţii Secretariatului Tehnic Comun din Iaşi au efectuat în raionul Făleşti o vizită de precontractare a proiectului respectiv. Pe lîngă verificarea documentelor, anexate la proiect, ei au efectuat vizite pe teren în toate primăriile, unde vor fi construite platforme pentru colectarea deşeurilor, şi depozitul centralizat, unde va fi construită secţia de sortare a deşeurilor menajere solide, au avut o întîlnire de lucru cu presedintele raionului Falesti domnul Valeriu Muduc.

0

1 Comentarii:

Anonim spunea...

;))

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu