Drepturile consumatoruluiPrezentul ghid oferă unele sfaturi practice care sperăm să vă ajute la alegerea corectă şi adecvată a produselor alimentare în conformitate cu necesităţile proprii şi în scopul evitării riscului de a procura produse necorespunzătoare sau periculoase pentru  viaţa şi sănătatea dumneavoastră.

Pentru a evita unele riscuri la procurarea produselor alimentare vă prezentăm câteva sfaturi utile!

1. Informaţi-vă înainte de a cumpăra un produs. Citiţi cu atenţie pe etichetă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, compoziţia, modul de întrebuinţare, condiţiile de păstrare, termenul de valabilitate, aditivii alimentari utilizaţi şi alte informaţii prezentate care vă vor ajuta să faceţi alegerea potrivită în conformitate cu necesităţile dumneavoastră
2. La produsele cu un grad ridicat de perisabilitate (alterare) din punct de vedere microbiologic, termenul de valabilitate se înscrie astfel „expiră la ...cu menţionarea zilei, lunii, anului şi orei (după caz)”. După expirarea datei respective produsul nu mai poate fi consumat, deoarece poate prezenta  pericol pentru consumator şi trebuie retras din vânzare.
Termen de valabilitate – limita de timp, stabilită de către producător, în care produsul poate fi consumat şi în care acesta trebuie să-şi menţină caracteristicile calitative prescrise (stipulate în documentul normativ respectiv în baza căruia a fost fabricat acest produs), dacă au fost respectate condiţiile de transport, manipulare, depozitare şi consum.
3. Nu vă lăsaţi influenţaţi de informaţia publicitară de pe ambalaj, deoarece aceasta poate fi în unele cazuri neadevărată sau înşelătoare; un ambalaj mai atrăgător, mai voluminos nu întotdeauna conţine un produs de o calitate mai bună sau o cantitate mai mare.
4. Produsele trebuie să se păstreze conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.) deoarece numai în aceste condiţii producătorul garantează inofensivitatea produsului şi păstrarea caracteristicilor lui calitative.
         5. Verificaţi integritatea ambalajelor produselor alimentare: aceasta reprezintă una din garanţiile păstrării adecvate a produselor.
6. Nu procuraţi produse alimentare perisabile (carne, peşte, unt, lapte etc.) de la oricine şi oriunde, expuse în vânzare în locuri neautorizate şi condiţii neadecvate. Astfel, riscaţi cu sănătatea dvs.
7. Evitaţi procurarea produselor alimentare de la vânzătorul cu mâinile murdare, cu răni pe mâini, care nu are echipament special şi nu asigură cerinţele de securitate a alimentelor.
8. Produsele alimentare pot conţine aditivi alimentari, prezenţa cărora trebuie să fie înscrisă pe ambalaj sau pe etichetă.
9. Aditivii alimentari (conservanţi, coloranţi etc.) incluşi în lista respectivă a Uniunii Europene pot fi codificaţi cu litera „E” urmată de un număr din 3 sau 4 cifre, spre exemplu: conservant – E 200 care înseamnă acid sorbic (cifra 200 este numărul de înregistrare a acidului sorbic de către Comisia Codex Alimentarius). Lista  aditivilor alimentari admişi pentru utilizare în alimente o puteţi găsi în “Normele şi regulile sanitare privind aditivii alimentari”, aprobată de Medicul şef sanitar de stat al Republicii Moldova prin Hotărârea  nr. 06.10.3.46 din 17.12.2001 (varianta prescurtată a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.50-52 din 11.04.2002).
10. După ce aţi indicat vânzătorului produsele alese, fiţi atenţi, ce vi se pune pe cântar şi la indicaţiile acestuia.
11. Verificaţi senzorial (organoleptic) calitatea produselor alimentare pe care intenţionaţi să le cumpăraţi (culoare, miros, aspect, gust etc.)

Consumatorul, înainte de a procura un produs, trebuie să se informeze personal asupra calităţii şi autenticităţii produselor respective, criteriilor de identificare şi recunoaştere a falsurilor.
În continuare descriem mai detailat caracteristicile unor grupe de produse  alimentare (carne şi produse din carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate,  produse de panificaţie, paste făinoase şi biscuiţi) care pot fi verificate din punct de vedere organoleptic:  aspect exterior, culoare, consistenţă, gust şi miros, defecte, criterii de identificare şi recunoaştere a falsurilor etc.

         RECOMANDĂRI ŞI SFATURI PRACTICE PENTRU CONSUMATORI
         Atunci când se cumpără un produs, trebuie să se ia în consideraţie următoarele:

         ÎNAINTE DE CUMPĂRARE:
-         citiţi atent informaţiile cu privire la produsele care sunt oferite de către agenţii economici (denumirea produsului, cantitatea, preţul, termenul de garanţie sau de valabilitate, riscuri previzibile, contraindicaţii, modul de utilizare etc.);
-         nu vă lăsaţi influenţat  de informaţiile publicitare şi de ambalaj, deoarece acestea pot fi adevărate dar şi înşelătoare, iar ambalajul mai atrăgător nu conţine totdeauna şi un produs mai bun;
-         preţul şi calitatea pot varia mult; alegeţi fără grabă şi cereţi sfatul vânzătorului (agenţii economici sunt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, cu ocazia cumpărării, modul de instalare şi  utilizare a produselor respective);
-         preţul trebuie să fie afişat la loc vizibil, uşor de citit;
-         citiţi cu atenţie informaţiile scrise cu litere mici, uneori ele sunt cele mai importante;
-         nu vă lăsaţi impresionaţi de anunţul “marfa vândută nu se schimbă!” întrucât aveţi dreptul legal la schimbarea produsului necorespunzător sau restituirea contravalorii acestuia (şi după caz, la despăgubire), cu excepţia produselor care nu se supun înlocuirii (lista produselor care nu se supun înlocuirii o găsiţi la sfârşitul prezentului ghid );
-         cereţi de la vânzător documentul care să confirme faptul efectuării cumpărăturii cu indicarea datei cumpărării, denumirii agentului economic, denumirii produsului şi costul lui (bonul de casă sau alt document care confirmă faptul efectuării cumpărăturii);
-                    pentru produsele de folosinţă îndelungată cereţi de la vânzător instrucţiuni de utilizare şi certificat de garanţie (în limba de stat, chiar dacă sunt de import) şi solicitaţi vânzătorului să vă demonstreze modul de funcţionare şi utilizare a produsului respectiv.


0

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu