Sărbători Fericite


 
        Acum, cînd sărbătorile se apropie cu repeziciune, faleşti-info vă doreşte să aveţi parte de multe zîmbete frumoase de la oamenii din jur şi sa puteţi împărtăşi tot ce aveţi mai bun cu ei.
        Fie ca toate visele pe care le făuriţi în aceste zile magice de sărbătoare să se împlinească şi drumul străbătut pentru realizarea lor sa va aducă bucurie în inimi, iar în case, fericire şi belşug. Sufletul să va vibreze în armonie şi pace, iubirea sa vă primească în braţele-i pline de căldură şi duioşie, iar norocul să vă urmeze oriunde.Anul ce vine să vă ajute să descoperiţi minunea unei vieţi împlinite...
       Frumuseţea iernii cu albul fulgilor de nea presărate peste gîndurile noastre,"poate a da Domnul şi la noi zăpadă", cu dulcele ecoul al colindelor, cu imaginea în suflet a celor dragi, ne va petrece într-un nou an împliniţi, iubiţi, fericiţi.


       Să avem un 2012 aşa cum ni-l dorim!


0

Festivalul Tradiţiilor şi Obiceiurilor de Iarnă


Pe data de 25 decembrie s-a petrecut Festivalul Tradiţiilor şi Obiceiurilor de Iarnă, care a derulat în 3 zone Călugăr, Sărata Veche şi Glinjeni.
În cadrul lui, colectivele din raion au prezentat scenete teatralizate precum capra, calul, dar şi colinde şi urături.
De la Festival nu a lipsit Comisia de Evaluare care, luînd în consideraţie şi costumaţia necesară, a rămas plăcut surprinsă de prezentările lor. Colectivele fiind bine pregătite au reuşit să transmită emoţii pozitive în ajunul sărbătorilor de iarnă. Şi ca la orice sărbătoare nimeni nu a rămas fără cadouri simbolice şi colacul tradiţional.
Obiectivul de bază al acestui festival este promovarea şi păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare.


0

Crăciun fericit în inima copiilor defavorizaţi

La data de 24 decembrie s-a organizat o sărbătoare pentru copiii defavorizaţi. Au participat cu un program artistic centrele: „Casa Speranţei”, „Nufărul Alb”,  „Pentru Voi”, „Împreună”, „Pro Sperare”, „Vivatis”.
            Desigur că la manifestare nu au lipsit personaje ca: „Moş Crăciun”, „Crăciuniţa”, „Baba Hîrca”. Copiii au dansat în jurul bradului, au cîntat, au recitat poezii şi sau jucat cu Moş Crăciun, după care au primit cadourile mult aşteptate şi ajutoare materiale.
            Sărbătoarea dată i-a dat posibilitate acestor copii să simtă şi ei această atmosferă de crăciun cu zîmbete pe faţă, veselie, urături şi cadouri.

0

Parteneriatul social în sfera muncii

   La data de 14-15 decembrie s-a desfăşurat seminarul cu tematica "Parteneriatul social în sfera muncii" în incinta Casei de creaţie. Organizatorii, Silvia Voloşciuc, preşedintele Consiliului interramural teritorial al sindicatelor din raionul Făleşti şi Consiliul Naţional al Sindicatelor din Moldova. Participanţii la acest seminar au fost membrii Consiliului Teritorial al Sindicatelor şi activiştii sindicali din raionul Făleşti din diverse domenii: sănătate, cultură, învăţămînt, paza de stat, moldtelecom etc.

   Invitatul care a deschis seminarul dl Sergiu Iurcu, şef-adjunct, al departamentului protecţie social-economică CNSM, a relatat despre realizările CNSM în domeniul protecţiei social-economice ale membrilor de sindicat şi ce cuprinde un contract colectiv de muncă.

0

Un nou proiect ecologic în raionul Făleşti

  La începutul lunii octombrie la Consiliul raional Făleşti a venit o veste îmbucurătoare:  proiectul „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor în Republica Moldova- România -Ucraina”, înaintat de către Consiliul Raional Făleşti în cadrul Programului Operaţional Comun RO – UA – RM  pentru anii 2007-2013 a obţinut finanţare de la Comisia Uniunii Europene. Proiectul are o valoare de 735600 Euro şi va fi imlementat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Iaşi, primăria oraşului Târgu-Frumos, România, primăria oraşului Făleşti, Republica Moldova, primăria oraşului Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, Ucraina, Centrul Regional de Mediu din Moldova şi Asociaţia Obştească „CUTEZĂTORUL” din or. Făleşti.   
  În cadrul proiectului respectiv vor fi continuate activităţile începute în proiectul precedent, implementat în cadrul Programului de Bună Vecinătate România-Republica Moldova.


0

În atenţia agenţilor economici

Secţia Economie şi Atragere a Investiţiilor a Consiliului raional Făleşti, în parteneriat cu Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), organizează în perioada 20-21 decembrie a anului curent cursuri gratuite de instruire prin programul Gestionarea Eficientă a Afacerii (GEA).
Programul vizat este destinat antreprenorilor de orice vîrstă ce practică activităţi economice sub orice formă de organizare juridică, care doresc să-şi sporească abilităţile în domeniul antreprenorial pentru asigurarea eficientă a afacerii proprii.
Cursurile sunt cu caracter aplicativ şi sunt dirijate de traineri-consultanţi de înaltă calificare cu experienţă majoră.
Locul desfăşurării: incinta Primăriei Făleşti, sala de şedinţe, etajul II,
Data şi ora: 20-21 decembrie, de la ora 10:00.
Persoanele cointeresate urmează să se adreseze la nr. de tel. (0259)2-39-41, 2-29-15, Secţia Economie şi Atragerea a Investiţiilor.

0

Sesiune de orientare a aleşilor locali

La iniţiativa Cancelariei de Stat prin programul PNUD s-a organizat instruirea aleşilor locali, care a cuprins 5 sesiuni.
 

0

Aportul Femeii în dezvoltarea comunitaţii

     Vineri, 9 decembrie în incinta Consiliului raional s-a petrecut seminar cu cercul de studiu al femeilor care îşi planifică sau şi-a dezvoltat o afacere, la iniţiativa organizaţiei teritoriale AgroInform. Scopul seminarului a fost împărtăşirea informaţiei referitor la Forumul Femeilor desfăşurat în Chişinău şi oferirea propunerilor cu noi subiecte în cadrul cercului de studiu.
     S-a discutat asupra necesităţii implicării femeilor în bussines, politică, sfera socială. Acticvismul şi dorinţa lor de a schimba lucrurile spre bine va încuraja şi celelalte femei, care vor şi pot să-şi depasească complexele, să se afirme pe plan profesional, ceea ce va stimula încrederea în sine şi în ceilalţi, ca în final să obinţină susţinerea celor din jur.  Este necesar de menţionat  următorul fapt: nu trebuie susţinut bărbatul că e bărbat sau femeia că e femeie, dar pe cei care sunt competenţi şi dornici de schimbări pozitive în sfera în care îşi desfăşoară activitatea. În echipele de lucru unde există respectul şi susţinerea reciprocă între bărbaţi şi femeie acolo vor fi rezultate.



0

Steaua de Făleşti


           La data de  25 noiembrie, în incinta Casei Raionale de Cultura a avut loc concursul: “Steaua de Făleşti”. Organizatorul  concursului a fost Andrieş Mariana (director artistic al Casei raionale de Cultură):   în raionul nostru avem mulţi tineri talentaţi şi care sunt  încă nedescoperiţi. Scopul concursului este de a promova tinerele  talente, care nu au fost pînă acum auzite şi văzute, iar de cele de care am ştiut să le mai urmărim înca o data”.
Iniţial s-a petrecut o preselecţie din care s-au ales cei mai buni. Astfel în concurs au participat: Alexandru Bejenari (elev cl. XII, Liceul Teoretic, "Mihai Eminescu"), Maria Codreanu (cl VIII, Liceul Teoretic, "Mihai Eminescu" ), Maria Bocicov(cl.X, Liceul Teoretic, "Ion Creangă") şi Nicoletta Fiodorova (studenta UST, facultatea de geografie şi istorie, originară din Făleşti).

Participantii


0

Concert în oraşul Făleşti

Prin proiectul de combaterea HIV/SIDA se organizează o campanie informaţională a locuitorilor din oraşul Făleşti.Această campanie este susţinută de artiştii autohtoni , Pasha Parfeni, Formaţia Acord, cu un concert de sensibilizare şi informare a publicului prezent. 
Doritorii sunt invitaţi pe data de 31 octombrie curent, la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" în sala festivă la ora 17.00.


0

Rezultatele turului doi de scrutin pentru alegerea primarului oraşului Făleşti

Chişinău, CEC – Comisia Electorală Centrală comunică rezultatele preliminare ale votării pentru alegerea primarului oraşului Făleşti, r-nul Făleşti:


Denumirea circumscripţiei
Nr. total de alegători
Au participat la votare
Rata de participare %
Candidaţii
Voturi acumulate
or. Făleşti,
r-nul Făleşti
14 645

4125

28,17
Zalevschi Victor (PCRM)
2806
Ivanciuc Pavel (PLDM)
1268

Amintim că în oraşul Făleşti, r-nul Făleşti, funcţia de primar a încetat înainte de termen în legătură cu faptul ca primarul ales în iunie 2011 a devenit preşedinte al Consiliului raional Făleşti.

Informatie oferită de Comisia Electorală Centrală

0

Alegerea primarului oraşului Făleşti, data de 27 noiembrie 2011

 În şedinţa de marţi, 15 noiembrie 2011, Comisia Electorală Centrală a stabilit turul doi de scrutin pentru alegerea primarului oraşului Făleşti, raionul Făleşti în data de 27 noiembrie 2011 şi a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea acestuia în sumă de 77 190 lei.

Amintim că în conformitate cu rezultatele alegerilor locale noi desfăşurate duminică, 13 noiembrie 2011, în această localitate nici un candidat pentru funcţia de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. Astfel în turul doi vor candida dl Zalevschi Victor (PCRM) care a obţinut 1886 voturi şi dl Ivanciuc Pavel (PLDM) cu 915 voturi.

Informatie oferita de  CEC

0

Un arbore pentru dăinuirea noastră


Prin hotărîre de guvern toate instituțiile publice de nivelul întîi (primăriile) și de  nivelul doi (consiliile raionale) din toată țara inclusiv și raionul Fălești sunt  mobilizate pentru a-și planifica la sfîrșitul săptămînii activități cu tematica ”Înverzirea plaiului natal”. Liceile au inceput de astăzi sădirea puieților și amenajarea teritoriului.


0

Stimaţi antreprenori şi conducători ai întreprinderilor mici şi mijlocii!

   Consiliul raional Făleşti Vă aduce la cunoştinţă că pe parcursul lunilor noiembrie şi decembrie anul curent, în incinta Consiliului raional Făleşti, se vor desfăşura seminare specializate gratuite în limbile română şi rusă la următoarele subiecte: 
  • Managementul resurselor umane
  • Legislaţia muncii
  • Planificarea afacerii
  • Managementul financiar pentru întreprinderile mici
  • Înregistrarea în calitate de plătitor al TVA şi aplicarea legislaţiei în domeniu
  • Activitatea economică externă şi relaţiile vamale
  • Marketing
  • Tehnici de vînzări eficiente
  • Contabilitatea pe domenii de aplicare
     Organizatori:
    Centrul Internaţional de Promovare a Femeilor în Business ICAWB,
    Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Republica Moldova ODIMM,
    cu susţinerea financiară ODIMM,
    în colaborare cu Consiliul raional Făleşti. 
        Toate seminarele sunt de caracter aplicativ şi sînt dirijate de traineri-consultanţi de înaltă calificare cu experienţă majoră.
        Despre data şi ora desfăşurării seminarelor veţi fi informaţi adăugător. 
    Solicitanţii se înregistrează la unul sau cîteva seminare la tel.:  
    0(259)2-39-41, 2-29-15 sau direct la Secţia Economie şi Atragere a Investiţiilor, Consiliul raional Făleşti, str. Ştefan cel Mare, 50, et. I.

    0

    Drepturile Omului

    Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova în colaborare cu Misiunea OSCE în Moldova, implementează proiectul  "Consolidarea capacităţilor comisiilor locale de  monitorizare a locurilor de detenţie" ce are ca scop susţinerea în instituirea, activitatea şi eficienţa comisiilor de  monitorizare, inclusiv racordarea la stanrdardele naţionale şi internaţionale din domeniu.
     Este preconizată o masă rotundă cu  membrii /potenţialii membri a comisiei locale de  monitorizarea a  raionului Făleşti, joi 27 octombrie  curent, orele 14.00 în Sala de Şedinţe a Consiliului raional.

    0

    „Aspecte juridice privind reglementarea activităţii de întreprinzător”

     La data de 28 octombrie, ora 11:00, în Sala de Şedinţe a Consiliului raional se va desfăşura o întrunire la tema „Aspecte juridice privind reglementarea activităţii de întreprinzător”. Scopul acestei întruniri este de a  familiariza agenţii economici cu aspectele juridice în activitatea antreprenorială: iniţierea afacerii şi obţinerea autorizaţiilor; reglementarea raporturilor de muncă; prezentarea dărilor de seamă; exercitarea controlului din partea statului şi aplicarea sancţiunilor

    Organizatori: Camera de Comerţ şi Industrie, filiala Bălţi.
    Suport financiar: Proiectul USAID|BIZTAR
    Toţi cei interesaţi sînt invitaţi să participe.

    0

    Ziua Tineretului

    Se apropie ziua tineretului, comisia de organizare,(specialişti pe tineret şi sport ai primăriei or.Făleşti şi cei ai secţiei cultură a consiliului raional) se intrunesc pe 1 noiembrie pentru a planifica activităţile ce se vor desfaşura în săptămîna tineretului de pe 6 noiembrie pîna pe 12, se va face o preselecţie pentru tinerele talente,revenim cu informaţii adăugătoare.


    0

    Rezultatele alegerilor locale in Falesti


    Duminică, 13 noiembrie 2011, au avut loc alegeri locale noi pentru alegerea primarilor în două localităţi din ţară

    Chişinău, CEC – Comisia Electorală Centrală comunică rezultatele votării pentru alegerea primarului oraşului Făleşti, r-nul Făleşti şi comunei Hănăsenii Noi, r-nul Leova:

    Denumirea circumscripţiei
    Nr. total de alegători
    Au participat la votare
    Rata de participare %
    Candidaţii
    Voturi acumulate
    or. Făleşti,
    r-nul Făleşti
    14 645
    4270
    29,16
    Zalevschi Victor (PCRM)
    1886
    Ivanciuc Pavel (PLDM)
    915
    Ţîbuleac Grigore (PDM)
    449
    Spînu Dumitru (PL)
    361
    Bîrliba Vitalie (candidat independent)
    352
    Sava Oleg (Partidul Socialiştilor din Moldova)
    201
    Florea Veaceslav (PNL)
    65


    Conform art. 134 alin. (2) din Codul electoral în oraşul Făleşti urmează să aibă loc al doilea tur de scrutin între candidaţii care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

    Amintim că în oraşul Făleşti, r-nul Făleşti funcţia de primar a încetat înainte de termen în legătură cu incompatibilitatea funcţiei.



    0

    ,,Steaua de Făleşti” 18-19 noiembrie 2011


    Invităm doritorii pentru participarea la preselecţia concursului orăşenesc
    9-14 noiembrie 2011

    REGULAMENTUL

                Concursul  este organizat  de către Casa  raională de Cultură  din or. Făleşti susţinută de Secţia raională Cultură şi Turism Făleşti.

    OBIECTIVE:
    -         dezvoltarea creaţiei artistice a tinerelor talente;
    -         propagarea artei oratorice, muzicale, coregrafice;
    -         valorificarea scenică;
    -         descoperirea şi readucerea în circuitul cultural a creaţiilor inedite;
                      -   cultivarea şi dezvoltarea gustului estetic;
    -         lansarea şi promovarea tinerelor talente

    CONDIŢII DE PARTICIPARE:
    1.      La concurs pot participa tinerii (15-25 ani) din oraşul Fălesti, care respectă condiţiile prezentului Regulament.
    2.      Fiecare participant va prezenta cite un  număr artistic la cele 3 secţiuni:
    a)     Secţiunea Muzică :
     - cîntec la alegere;
    b)     Secţiunea Dans :
    - dans la alegere;
    c)     Secţiunea Poezie:
    -poezie la alegere;
    3.      Participanţii vor evolua conform tragerii la sorţi.

    ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA:
    1.      Doritorii de a participa se vor prezenta cu minusurile muzicale la preselecţie, data 9-10 noiembrie, la ora 15.00 în incinta Casei Raionale de Cultură Făleşti.

    2.      Concursul va avea loc la 18 noiembrie 2011 la Casa raională de Cultură Făleşti, ora 17.00.

    3.      Participanţii vor fi apreciaţi de specialişti în domeniu.

    CRITERII DE APRECIERE:
    -         autenticitatea;
    -         originalitatea şi măiestria artistică;
    -         ţinuta scenică

    PREMII ŞI MENŢIUNI:
    Participanţii vor primi diplome de participare şi premii în dependenţă de locurile ocupate.

    DATE DE CONTACT : tel. 069546486 -  Andrieş Mariana


    0

    FII RESPONSABIL-TRĂIEȘTE FĂRĂ SIDA!

    Campania ”FII RESPONSABIL-TRĂIEȘTE FĂRĂ SIDA”, este implementată cu prilejul Anului Internațional al Tineretului și în vederea realizării Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA și ITS pentru perioada 2001-2015 și promovării Legii cu privire la voluntariat în rîndul tinerilor din Republica Moldova.
    Campania este implementată de către Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova și Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, în cadrul Proiectului ”Consolidarea capacităților organizațiilor de tineret și studențești în vederea profilaxiei infecției HIV în rîndul pricipalelor grupuri vulnerabile ale populației și prevenirea discriminării și stigmatizării persoanelor ce suferă de acestă maladie”.
    Campania de informare a ajuns și la Fălești, susținută de un concert cu artiști autohtoni.




    0

    Proiect finalizat ... stadion de minifotbal în microraionul Bălţului

    La data de 23 octombrie 2011 ora 11:00 a avut  loc festivitatea de deschidere a stadionului din microraionul Bălţului, la care ne-au bucurat  cu prezenţa Ex-preşedintele raionului  (Botezatu Nina) şi actualul (Valeriu Muduc), primarul interimar (Durnea Veaceslav) şi fostul primar (Ivanciuc Pavel) , oaspeţi de onoare D-ul Cimbriciuc Alexandru  deputat în parlamentul Republicii Moldova, Nicolai Cebotari reprezentantul Federaţiei moldoveneşti de  Fotbal cu a  cărui suport  financiar a fost realizat acest proiect, dar nu şi mai puţin importantă a fost  contribuţia  oamenilor din acest microraion.La  această festivitate mulţumiri i s-au adus D-lui Scobioală Sergiu , preşedintele Asociaţiei "Noi -viitorul luminos" care a elaborat proiectul.
    Activ sau  manifestat centrul pentru copii "Copilărie, Adolescenţă şi Familie" , "Asociaţia de KingBoxing Făleşti" şi sportivii din grupul Sănătate care au încercat noul teren dat în exploatare.


    0

    Candidaţii la funcţia de Primar din oraşul Făleşti

    S-a stabilit pentru data de 13 noiembrie 2011 desfăşurarea alegerilor locale anticipate a primarului din oraşul Făleşti!!!
      
         Lista candidatilor la funcţia de primar:
    • Ivanciuc Pavel   (Partidul Liberal Democrat din Moldova)  
    • Spînu Dumitru   (Partidul Liberal) 
    • Ţîbuleac Grigore   (Partidul Democrat) 
    • Zalevschi Victor   (Partidul Comunistilor din Republica Moldova) 
    • Florea Veaceslav   (Partidul National Liberal) 
    • Bîrliba Vitalie  (Candidat Independent) 
    • Sava Oleg (Blocul Electoral "Patria-Rodina-Ravnopravie")


        0

        Liderismul feminin

        Pe data de 18 octombrie va avea loc al II-lea seminar, referitor la liderismul feminin, în incinta Primăriei oraşului Făleşti. Seminarul este organizat de Asociaţia Cutezatorul cu susţinerea Ambasadei SUA.




        0

        Sărbătoarea naţională a vinului în Făleşti.

        Ploaia a redus din fastul sărbătorii vinului şi la Făleşti. Vremea a dat peste cap planurile organizatorilor, iar mulţi agenţi economici, care şi-au confirmat, iniţial, participarea, au renunţat să-şi mai aducă vinurile. Cei care nu s-au lăsat intimidaţi de vremea urâtă, au savurat vinul nou şi bucate tradiţionale.






        Autorităţile au anulat tradiţionalul concert organizat de Ziua Vinului la Făleşti. 

        0

        Ziua Profesorilor 2011

                 Fiecare dintre noi a avut, are sau va avea învăţători care îi vor schimba viaţa, felul de trai şi capacităţile intelectuale. Datorită învăţătorilor noştri suntem ceea ce suntem. Astăzi este ziua profesorilor şi cu această ocazie vreau să multumesc tuturor profesorilor. Le doresc mult succes în toate multă bucurie şi Domnul să fie cu ei în tot ceea ce fac.
                Ziua Profesorilor in Liceul Teoretic Mihai Eminescu a decurs azi intr-un mod foarte neobisnuit. Profesorii au mers pe carari presurate cu petale pina in Sala de Festivitati, unde copiii desigur cu ajutorul parintilor i-au felicitat cu mare respect si dragoste cu ocazia acestei sarbatori, unica in felul sau.

        Petale de flori la picioarele lor

        0

        Făleşti TVC

              Tinerii nostri ne uimesc cu imaginatia si talentul sau. Elevii Liceului Teoretic Mihai Eminescu au dat dovada de mare curaj, cit de uimit eram cind am privit acest video prima data, insa doar cu o vizualizare nu m-am multumit. Vreau sa spun ca sau descuract foarte bine, sper ca in continuare ne vor uimi din nou. Ei merita atentia si sustinerea noastra, deoarece ei sunt Falesteni.

              Proba: Prezentarea echipei (LiceulEminescuTineriActiviLiberi) la TVC, Liceul Teoretic "M.Eminescu" or.Făleşti ...  şi cîteva momente haioase :)
         

        0

        KingBoxing Fălești

        În ziua hramului orașului au avut loc competițiile de Kingboxing la care au participat sportivi din Fălești, Chișinău, Căinari, Dubăsari ...
        Luptătorii Asociației de KingBoxing Fălești, au manifestat măiestria tehnicilor în luptă ce a ținut în suspans publicul prezent în acestă zi, în Casa Raională de Cultură.

        În continuare, le urăm mult succes tuturor membrilor Asociației de KingBoxing din Fălești și le dorim rezultate bune in continuare. Bravo!!!

        0

        Ansamblul de dans popular Folesteanca

          Ansamblul de dans al Casei Raionale de Cultura mereu ne bucura la toate sarbatorile si festivalurile ce au loc la noi in oras si raion. Ei sunt mindria si onoarea noastra.
          Dintr-un interviu cu Noroc Iurie, unul dintre cei mai buni dansatori al colectivului, am aflat ca dansurile pentru ei este o placere, este o metoda de a se manifesta, de a arata talentul sau si de a nu pierde timpul.
          Le uram mult succes si bafta, fie ca in continuare deasemenea sa ne bucure si sa ne uimeasca cu dansurile lor.


        0

        Inaugurarea Monumentului Simbol al Statalitatii Republicii Moldova

               Consiliul Raional Făleşti comunică,  că în ziua de 22 mai 2011, cu începere de la ora 11.00 în centrul oraşului Făleşti se va desfăşura festivitatea de inaugurare a unui inedit  Monument-Simbol al Statalităţii Rebublicii Moldova, “Mîndria şi Puterea Poporului”.
              La evenimentul nominalizat sunt invitaţi cetăţenii raionului, persoanele care au activat în teritoriu, originarii localităţilor noastre, prietenii, şi simpatizanţii noştri

        0

        Drepturile consumatorului



        Prezentul ghid oferă unele sfaturi practice care sperăm să vă ajute la alegerea corectă şi adecvată a produselor alimentare în conformitate cu necesităţile proprii şi în scopul evitării riscului de a procura produse necorespunzătoare sau periculoase pentru  viaţa şi sănătatea dumneavoastră.

        Pentru a evita unele riscuri la procurarea produselor alimentare vă prezentăm câteva sfaturi utile!

        1. Informaţi-vă înainte de a cumpăra un produs. Citiţi cu atenţie pe etichetă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, compoziţia, modul de întrebuinţare, condiţiile de păstrare, termenul de valabilitate, aditivii alimentari utilizaţi şi alte informaţii prezentate care vă vor ajuta să faceţi alegerea potrivită în conformitate cu necesităţile dumneavoastră
        2. La produsele cu un grad ridicat de perisabilitate (alterare) din punct de vedere microbiologic, termenul de valabilitate se înscrie astfel „expiră la ...cu menţionarea zilei, lunii, anului şi orei (după caz)”. După expirarea datei respective produsul nu mai poate fi consumat, deoarece poate prezenta  pericol pentru consumator şi trebuie retras din vânzare.
        Termen de valabilitate – limita de timp, stabilită de către producător, în care produsul poate fi consumat şi în care acesta trebuie să-şi menţină caracteristicile calitative prescrise (stipulate în documentul normativ respectiv în baza căruia a fost fabricat acest produs), dacă au fost respectate condiţiile de transport, manipulare, depozitare şi consum.
        3. Nu vă lăsaţi influenţaţi de informaţia publicitară de pe ambalaj, deoarece aceasta poate fi în unele cazuri neadevărată sau înşelătoare; un ambalaj mai atrăgător, mai voluminos nu întotdeauna conţine un produs de o calitate mai bună sau o cantitate mai mare.
        4. Produsele trebuie să se păstreze conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.) deoarece numai în aceste condiţii producătorul garantează inofensivitatea produsului şi păstrarea caracteristicilor lui calitative.
                 5. Verificaţi integritatea ambalajelor produselor alimentare: aceasta reprezintă una din garanţiile păstrării adecvate a produselor.
        6. Nu procuraţi produse alimentare perisabile (carne, peşte, unt, lapte etc.) de la oricine şi oriunde, expuse în vânzare în locuri neautorizate şi condiţii neadecvate. Astfel, riscaţi cu sănătatea dvs.
        7. Evitaţi procurarea produselor alimentare de la vânzătorul cu mâinile murdare, cu răni pe mâini, care nu are echipament special şi nu asigură cerinţele de securitate a alimentelor.
        8. Produsele alimentare pot conţine aditivi alimentari, prezenţa cărora trebuie să fie înscrisă pe ambalaj sau pe etichetă.
        9. Aditivii alimentari (conservanţi, coloranţi etc.) incluşi în lista respectivă a Uniunii Europene pot fi codificaţi cu litera „E” urmată de un număr din 3 sau 4 cifre, spre exemplu: conservant – E 200 care înseamnă acid sorbic (cifra 200 este numărul de înregistrare a acidului sorbic de către Comisia Codex Alimentarius). Lista  aditivilor alimentari admişi pentru utilizare în alimente o puteţi găsi în “Normele şi regulile sanitare privind aditivii alimentari”, aprobată de Medicul şef sanitar de stat al Republicii Moldova prin Hotărârea  nr. 06.10.3.46 din 17.12.2001 (varianta prescurtată a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.50-52 din 11.04.2002).
        10. După ce aţi indicat vânzătorului produsele alese, fiţi atenţi, ce vi se pune pe cântar şi la indicaţiile acestuia.
        11. Verificaţi senzorial (organoleptic) calitatea produselor alimentare pe care intenţionaţi să le cumpăraţi (culoare, miros, aspect, gust etc.)

        Consumatorul, înainte de a procura un produs, trebuie să se informeze personal asupra calităţii şi autenticităţii produselor respective, criteriilor de identificare şi recunoaştere a falsurilor.
        În continuare descriem mai detailat caracteristicile unor grupe de produse  alimentare (carne şi produse din carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate,  produse de panificaţie, paste făinoase şi biscuiţi) care pot fi verificate din punct de vedere organoleptic:  aspect exterior, culoare, consistenţă, gust şi miros, defecte, criterii de identificare şi recunoaştere a falsurilor etc.





                 RECOMANDĂRI ŞI SFATURI PRACTICE PENTRU CONSUMATORI
                 Atunci când se cumpără un produs, trebuie să se ia în consideraţie următoarele:

                 ÎNAINTE DE CUMPĂRARE:
        -         citiţi atent informaţiile cu privire la produsele care sunt oferite de către agenţii economici (denumirea produsului, cantitatea, preţul, termenul de garanţie sau de valabilitate, riscuri previzibile, contraindicaţii, modul de utilizare etc.);
        -         nu vă lăsaţi influenţat  de informaţiile publicitare şi de ambalaj, deoarece acestea pot fi adevărate dar şi înşelătoare, iar ambalajul mai atrăgător nu conţine totdeauna şi un produs mai bun;
        -         preţul şi calitatea pot varia mult; alegeţi fără grabă şi cereţi sfatul vânzătorului (agenţii economici sunt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, cu ocazia cumpărării, modul de instalare şi  utilizare a produselor respective);
        -         preţul trebuie să fie afişat la loc vizibil, uşor de citit;
        -         citiţi cu atenţie informaţiile scrise cu litere mici, uneori ele sunt cele mai importante;
        -         nu vă lăsaţi impresionaţi de anunţul “marfa vândută nu se schimbă!” întrucât aveţi dreptul legal la schimbarea produsului necorespunzător sau restituirea contravalorii acestuia (şi după caz, la despăgubire), cu excepţia produselor care nu se supun înlocuirii (lista produselor care nu se supun înlocuirii o găsiţi la sfârşitul prezentului ghid );
        -         cereţi de la vânzător documentul care să confirme faptul efectuării cumpărăturii cu indicarea datei cumpărării, denumirii agentului economic, denumirii produsului şi costul lui (bonul de casă sau alt document care confirmă faptul efectuării cumpărăturii);
        -                    pentru produsele de folosinţă îndelungată cereţi de la vânzător instrucţiuni de utilizare şi certificat de garanţie (în limba de stat, chiar dacă sunt de import) şi solicitaţi vânzătorului să vă demonstreze modul de funcţionare şi utilizare a produsului respectiv.


        0