„Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor municipale solide din Republica Moldova, România şi Ucraina”.


 

La 11 mai în incinta Secretariatului Tehnic Comun din municipiul Iaşi, România preşedintele  raionului Faleşti, domnul Valeriu Muduc, în numele Consiliului raional a semnat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului a României contractul de grant privind implementarea proiectului „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor municipale solide din Republica Moldova, România şi  Ucraina”.
Conform contractului de grant, implementarea oficială a proiectului a început sîmbătă, 12 mai curent şi va dura 24 de luni. Proiectul va fi implementat de Consiliul raional Făleşti în parteneriat cu primăria oraşului Făleşti, Consiliul Judeţean Iaşi, oraşul Târgu Frumos, primăria Novoselitsa, regiunea Cernăuţi,  Centrul Regional de Mediu - Moldova (REC Moldova) şi Asociaţia Obşteacă “CUTEZĂTORUL”.

În următorii 2 ani cetăţenii din cele trei regiuni din arealul transfrontalier Făleşti, Novoselitsa, judeţul Iaşi vor primi mai multă informaţie privind gestionarea corectă a deşeurilor menajere solide, se va dezvolta în continuare infrastructra oraşelor Făleşti, Târgu Frumos şi Novoselitsa. În acest scop, în ţările participante la proiect vor fi organizate 50 de seminare şi conferiţe pentru conştientizarea ecologică a populaţiei, vor fi construite 60 de platforme pentru colectarea deşeurilor municipale, confecţionate 150 de containere şi 250 de containere europene. Deşeurile vor fi transportate cu cele 4 automobile specializare, ce vor fi procurate cu resurse financiare din proiect. Un produs al proiectului va fi si secţia de sortare a deşeurilor, ce va fi construită la depozitul centralizat din satul Călugăr.
Trebuie de menţionat că proiectul respectiv este o continuare a altor 2 proiecte implementate în raionul Făleşti prin programele de Vecinătate Romania-Republica Moldova şi TCAS (program pentru municipalităţile de la frontieră), finanţate de Comisia Uniunii Europene. Astfel diferite actiuni de protecţie a mediului şi gestionare corectă a deşeurilor vor fi desfăşurate în localităţile primăriilor or. Făleşti, Albineţul Vechi, Pruteni, Taxobeni, Izvoare, Işcalău, Obreja Veche, Egorovca, Logofteni, Catranic, Ilenuţa.
Valoarea proiectului se estimează la circa 11 milioane 400 mii lei, inclusiv circa 5 milioane 400 mii lei vor fi investite în raionul Făleşti. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. 
Este de menţionat faptul că la implementarea proiectului respectiv va participa şi Societatea Germană pentru Cooperare Internaţională (Deutschen Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ), cu suma de 45 mii de Euro.


0

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu